sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Laajennuksia


                                     LAAJENNUKSIA

Täällä ollessani laajensimme hevosten elintilaa muutamasta eri paikasta. Vaikka hevosilla oli jo valmiiksi paljon tilaa missä liikkua, niin silti vaeltamaan luotu eläin laajentaa mielellään aluettaan missä elää. Hevonen on lisäksi erittäin utelias eläin ja myös sen takia ne ovat aina kiinnostuneita uusista alueista mihin ne erityisesti lauman turvin voivat mennä tutkimaan. Hevosilla oli valmiiksi yksi tarha-alue talon toisella puolella ja toinen mäkisempi alue toisella puolella taloa. Jo tässä heillä oli paljon tilaa liikkua ja toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä kuten nopeampi tempoista liikkumista , kiipeilyä  sekä ruuan "etsimistä". Hevoset käyttämät kumpaakin puolta melkeen yhtä paljon, sillä molemmat niistä sisältävät resursseja joita hevonen tarvitsee. Molemmilla puolilla on vettä sekä suojaa, mutta toisella puolella on enempi varjopaikkoja, toisella puolella tapahtuu väkirehuruokinta jne. Laajensimme aluetta molemmille puolille. Etupuolella olevan tarhan alueelta lähti korkealle rinteeseen alue, missä hevoset todella joutuvat jumpata kehoaan kiivetessään. Kyseinen alue siis aktivoi hevosia käyttämään kehoaan ja ratkaisemaan kulkureitin haasteita.
Alueella kävi raivauskone raivaamassa pienimmät kasvustot pois, jotka estivät kulkemisen tyystin. Vain puut jätettiin. Raivatut kasvit piti käsin siirtää sivuun alueelta, jossa oli oma hommansa, mutta se on vaivan arvoista kun voi mahdollistaa hevosille laajemman alueen elää.

Loretta osallistuu talkoisiin

Lauma tarkkaili useamman päivän ajan kun teimme alueelle aitausta ja raivauksia. Hevoset odottivat uteliaina ja innokkaina uudelle alueelle pääsyä, sillä tietysti ne tunnisti aitauksen tarkoittavan sitä, että se on osoitettu heille. Kun yhtenä aamuna laajennus oli valmis ja oli aika päästää lauma katsomaan sitä, innostuivat he ihan toden teolla porttien auettua! Ensimmäinen hevonen juoksi katsomaan paikkaa ja pian perässä loput. Jokainen hevosista kiipesi ihan rinteen huipulle asti ja vauhdilla tultiin myös alaspäin. En ollut nähnyt tämän niin rauhallisen lauman olevan kertaakaan noin menevällä tuulella. Harjat vain hulmusi ja perät heitti kun lauma nuoria ja vanhoja hevosia ilakoi. Tässä taas pääsi todistamaan sen, että hevoset todella voivat kokea riemua ja innokkuutta, sekä sen että lauma toimii hyvin vahvasti yhdessä etenkin uusissa tilanteissa.







Lauma innokkaana uudella alueella





Onnelliset hevoset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti