tiistai 5. marraskuuta 2019

Lauma vapaita sieluja




                             LAUMA VAPAITA SIELUJA


Country quest portugalin hevoset ovat kaikki tammoja ja kaikki elävät yhdessä samassa laumassa. Jokaisella luonnollisesti on oma historiansa, kaikki he ovat rescue hevosia, eli pelastettuja huonoista oloista, paitsi lauman nuorin, joka on syntynyt juri ennen laumaan tuloa. Hevosista ei heti aluksi näe että ne olisivat voineet huonosti aikoinaan, koska kaikki heistä voi nykyään niin hyvin. Kun vietät enemmän aikaa heidän kanssaan, alat paremmin ymmärtää mitä näiden hevosten ympärillä on tapahtunut. Sekä fyysisesti että henkisesti. Osalla hevosissa myös näkyy historian koettelemukset, osa kantaa niitä vaan sisällään. Saatat nähdä siis nähdä ulkosia arpia, mutta myös tuntea sisäisiä.
Nämä hevoset ovat kuitenkin todella luotavaisia ihmisiä kohtaan nykyään ja elävät rentoa rauhallista elämää hyvin hoidettuina ja rakastettuina. Sellaista elämää mitä jokainen hevonen ansaitsisi elää. Tilaa on paljon vaihtelevassa maastossa, ruokaa tarjolla lähes kokoajan, suojaa auringolta, lajitoverit ympärillä ja vapaus olla oma itsensä.
Lajityypillisen elämisen mahdollisuuksiin on panostettu. Hevoset ovat todella uteliaita, avoimia ihmisiä kohtaan ja aina valmiita viettämään hetkiä yhdessä, oli sitten kyse touhuamisesta tai vaan hengailusta. Laumassa on sekä nuoria, että vanhoja hevosia. Tämä on luonnolisesti havaittavissa ihan fyysisesti ulkönäin ja liikkumisenkin perusteella. Mutta jokainen hevonen on iästä huolimatta terveitä, mikä on tärkeintä. Hevosten historiaa on mahdotonta täysin tietää, mutta Pia ja Daniel ovat ottaneet jokaisen hevosen kohdalla sitä niin hyvin selvää kuin mahdollista. Näin ollen nämä pystyy huomioimaan hevosten kanssa yhteisiä hetkiä viettäessä. Myös ikiä on vaikea varmaksi sanoa, mutta niistä on arviot. Osat ikä on paremmin tiedossa kun toisten, vanhempien hevosten ikää vaikea saada tarkoin tietää. Myös rodut ovat vain arvauksia, paitsi kahdella lauman jäsenellä on polttomerkit, jotka varmentavat puhtaan rodun. Värejä laumasta löytyy ihan laidasta laitaan. Lauma on kaiken kaikkiaan todella harmoninen tammalauma, jossa jokainen yksilö on kaunis sekä sisältä että ulkoa. Historiastaan huolimatta ne elää täysillä tasapainoista nautinnollista elämää, turvassa ja hyvässä hoitossa. 


Hevosten kanssa ei enää ratsasateta ollenkaan, vaan ne elävät enemmänkin rennon mielen elämää ihmisten ystävinä. Niiden kehoja kunnioitetaan ja mielentilaa kuunnellaan. Hevosten kanssa kyllä silti tehdään paljon juttuja, aina kun ne ovat itse siihen halukkaita. Esimerkiksi naksutinkoulutus ja positiivinen vahvistaminen ovat yhtiä yhteisen tekemisen muotoja. Lähes jokaiselle näistä hevosista on opetettu pieniä temppuja ja jumppaa naksutinta hyväksi käyttäen. Naksuttimen kanssa käytetään ruokapalkkaa, joka toimii positiivisena vahvisteena. Lisäksi hevosten kanssa käytään useita kertoja viikossa kävelyllä niin, että useampi hevonen lähtee mukaan. Osa vapaana osa taluttaen. Tästä hevoset luonnollisesti nauttivat myös paljon. 


Täällä hevosilla on lähes kokoajan heinää tarjolla. Maaperä on kuiva, eikä sieltä juurikaan löydy syötävää, joten ruokailut on pääsääntöisesti heinä, mitä ihminen jakaa. Heinä on hyvin erilaista kun suomessa, todella paljon kuivempaa. Paaleissa saattaa olla isoja eroja, jotku ovat tämän vuotisia, jotku edellis. Hevoset ovat kuitenkin tottuneen nimenomaa tähän heinään, eivätkä voisi varmasti syödä niin vahvaa heinää mitä suomalaiset hevoset. Tätä ei ole koskaan tullut mietittyä, että tietenkin joka paikassa on erilainen määperä, ilmasto ja näin ollen sato. Hevosten heinät ripotellaan ympäri niiden tarha-aluetta, joka aktivoi niitä liikkumaan ja etsimään ruokaa, kuten luonnossa. Heinää jaetaan muutaman tunnin välein, Aamulla sekä illalla hevoset saavat lisäksi väkirehuja. Kauraa, melassia, lusernaa sekä pienen määrän mysliä. Jokainen hevonen asettuu syömään omalle paikallee, jolloin jokainen saa syödä rauhassa. Tätä toki joutuu aina vähän vahtia. Itse kehittelin tähän toimivan systeemin niin, että suht saman arvoiset hevoset ovat samassa paikassa ja alempi arvoisia jaettuna porttien taa. Aitauksien alueet ovat siis aina auki, mutta niitä on mahdollisuus sulkea portein. Tästä on hyötyä esim ruokinnoissa ja jos jonkun hevosen kanssa haluaa rauhassa esim kouluttaa. 
Kun hevoset syövät, niiltä myös katsotaan kaviot, eli kaksi kertaa päivässä tarkistetaan ettei kavioihin ole jäänyt mitään ylimääräsitä, kuten kiviä jumiin.
Olen itse käynyt kavioidenvuolu kurssin ja täällä ollessani pääsin toteuttamaan itseäni myös tämän suhteen. Oli todella kehittävää päästä vuolemaan 11 hevosen kaviot. Luonnollisesti jokainen hevonen omistaa erillaiset kaviot, ja se tulee aina ottaa huomioon vuolussa. Oli hieno mahdollisuus päästä tutustumaan ja vuolemaan paljon erilaisia kaviota. Täällä hevosia palkitaan vuolun aikana onnistuneesta suorituksesta, esim jalan nostosta pyynnöstä ja rauhallisesta olemuksesta. Näin tulisi olla minusta enemmän, sillä vuoluhetki ei ole koskaan hevoselle helpoin mahdollinen tilanne. Siitä voi kuitenkin tehdä mukavaa positiivisella vahvistamisella.


Ruokinta hetki




Jennifef n.6

Tina n.4v
Lua 3v

Bolinhas 20-25v

Paloma 15-20v

Loretta 20-25v

Lola 10v

Severa 10v

Hakita 8v

Ellie 20-25v

Zara 20-25v

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti